Nawigacja




KELNER (kwalifikacja T.9) - Zadanie praktyczne nr 1 STYCZEŃ 2016   (10 punktów)
KELNER

KELNER (kwalifikacja T.9) - Zadanie praktyczne nr 1 STYCZEŃ 2016 (nowy egzamin zawodowy)

Wykonaj prace obsługowe w restauracji na podstawie informacji zawartych w arkuszu egzaminacyjnym.
Pracownik restauracji przyjął telefoniczne zgłoszenie rezerwacji stolika dla dwóch osób i zapisał zamówione potrawy w bloczku kelnerskim.
Dobierz, na podstawie zamówienia przyjętego od Gościa 1 oraz karty menu restauracji, dodatek skrobiowy, witaminowy oraz napój alkoholowy do dania głównego i wpisz ich nazwy do Tabeli 1 - Danie główne Gościa 1.
Dobierz, na podstawie zamówienia przyjętego od Gościa 2 oraz karty menu restauracji, dodatek skrobiowy, witaminowy oraz napój alkoholowy do dania głównego i wpisz ich nazwy do Tabeli 2 - Danie główne Gościa 2.
Ustal właściwą kolejność serwowania potraw dla obu gości, które będą podawane z zastosowaniem serwisu niemieckiego. Propozycje kolejności serwowania potraw oraz napojów: bezalkoholowego i alkoholowego zapisz w Tabeli 3 - Kolejność serwowania potraw do ustalonego menu - Gość 1 i w Tabeli 4 - Kolejność serwowania potraw do ustalonego menu - Gość 2.
Przygotuj bieliznę, zastawę stołową i nakryj stół do ustalonego menu Gościa 1 i Gościa 2. Miejsca gości oznacz wizytówkami - Gość 1 i Gość 2. Do nakrycia stołu wykorzystaj bieliznę stołową, zastawę stołową, menaż i wazonik.
Sporządź 2 porcje deseru owoce z bitą śmietanką zgodnie z przepisem zamieszczonym w arkuszu egzaminacyjnym. Sporządzony deser podaj gościom do nakrytego stołu. Przed podaniem deseru uporządkuj nakrycia gości.

Czas przeznaczony na wykonanie zadania 180 minut.

(Aby przeczytać ciąg dalszy artykułu kliknij poniżej CZYTAJ DALEJ)

TECHNIK TURYSTYKI WIEJSKIEJ (kwalifikacja T.8) - Zadanie praktyczne nr 1 STYCZEŃ 2016   (10 punktów)
TECHNIK TURYSTYKI WIEJSKIEJ

TECHNIK TURYSTYKI WIEJSKIEJ (kwalifikacja T.8) - Zadanie praktyczne nr 1 STYCZEŃ 2016 (nowy egzamin zawodowy)

Krakowska firma VERTIGO zwróciła się do właścicieli luksusowego Gospodarstwa Agroturystycznego GLENDORIA w Ględach o przygotowanie 3-dniowego programu pobytu dla 10-osobowej grupy swoich pracowników w dniach od 20 do 22.05.2016 r.
Na podstawie zamówienia firmy VERTIGO, informacji o Gospodarstwie Agroturystycznym GLENDORIA oraz cennika usług Gospodarstwa Agroturystycznego GLENDORIA sporządź:
- szczegółowy program 3-dniowego pobytu w Gospodarstwie Agroturystycznym GLENDORIA,
- kosztorys 3-dniowego pobytu w Gospodarstwie Agroturystycznym GLENDORIA,
- szczegółową ofertę pakietu usług Camp-SPA,
- ulotkę reklamową Gospodarstwa Agroturystycznego GLENDORIA. Potrzebne druki do sporządzenia dokumentów znajdują się w arkuszu egzaminacyjnym. Wszystkie dokumenty sporządź w języku polskim.

Czas przeznaczony na wykonanie zadania wynosi 150 minut.

(Aby przeczytać ciąg dalszy artykułu kliknij poniżej CZYTAJ DALEJ)

TECHNIK TURYSTYKI WIEJSKIEJ (kwalifikacja T.7) - Zadanie praktyczne nr 1 STYCZEŃ 2016   (10 punktów)
TECHNIK TURYSTYKI WIEJSKIEJ

TECHNIK TURYSTYKI WIEJSKIEJ (kwalifikacja T.7) - Zadanie praktyczne nr 1 STYCZEŃ 2016 (nowy egzamin zawodowy)

Na podstawie informacji dotyczących zamówienia pobytu w Gospodarstwie Agroturystycznym U WANDY przez rodzinę Nowakowskich, oferty Gospodarstwa Agroturystycznego U WANDY, informacji dotyczących Biura Turystycznego El-Travel oraz informacji turystycznych, sporządź dokumentację związaną z organizacją pobytu Państwa Nowakowskich przez Biuro Turystyczne El-Travel:
- szczegółowy program pobytu,
- informację o rzece przepływającej przez Elbląg,
- zamówienie na usługi noclegowe, żywieniowe oraz dodatkowe skierowane przez biuro podróży do gospodarstwa agroturystycznego,
- kalkulację kosztów pobytu.
Druki do sporządzenia dokumentów znajdują się w arkuszu egzaminacyjnym. Wszystkie dokumenty sporządź w języku polskim i podpisz Jan Kowalski.

Czas przeznaczony na wykonanie zadania wynosi 150 minut.

(Aby przeczytać ciąg dalszy artykułu kliknij poniżej CZYTAJ DALEJ)

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH (kwalifikacja T.6) - Zadanie praktyczne nr 1 STYCZEŃ 20...   (10 punktów)
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH (kwalifikacja T.6) - Zadanie praktyczne nr 1 STYCZEŃ 2016 (nowy egzamin zawodowy)

Sporządź dwa zestawy potraw złożonych z klopsików w sosie pomidorowym, kaszy gryczanej na sypko i kalafiora z wody. Do sporządzenia potraw wykorzystaj zamieszczone receptury.
Na stanowisku znajdziesz potrzebne surowce, sprzęt i urządzenia. Surowce są odważone, jaja zdezynfekowane. Wodę odmierz sam.
Dobierz do potraw naczynia stołowe i sztućce, wyporcjuj potrawy.
Przygotowane do ekspedycji zestawy potraw pozostaw na stanowisku pracy ustawione na blacie roboczym. Zgłoś Przewodniczącemu ZN poprzez podniesienie ręki gotowość do ekspedycji potraw.
Podczas wykonywania zadania przestrzegaj zasad organizacji pracy, bhp, ppoż. oraz ochrony środowiska.

Czas przeznaczony na wykonanie zadania wynosi 120 minut.

(Aby przeczytać ciąg dalszy artykułu kliknij poniżej CZYTAJ DALEJ)

TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI (kwalifikacja T.5) - Zadanie praktyczne nr 1 STYCZEŃ 2016   (10 punktów)
TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI

TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI (kwalifikacja T.5) - Zadanie praktyczne nr 1 STYCZEŃ 2016 (nowy egzamin zawodowy)

Przygotuj boczek z żeberkami na wędzonkę oraz słoninę i pachwinę do wytopu tłuszczu. W tym celu wykonaj rozbiór zasadniczy części półtuszy wieprzowej środkowej.
Na stole rozbiorowym pozostaw boczek z żeberkami, pachwinę i płat słoninowy. Pozostałe otrzymane elementy z rozbioru zasadniczego odłóż osobno do pojemnika i pozostaw egzaminatorowi do oceny. Dokonaj obróbki boczku z żeberkami z przeznaczeniem na wędzonkę. Otrzymane skrawki mięsa i tłuszczu posegreguj. Tak przygotowany element pozostaw na stole do oceny.
Płat słoniowy i pachwinę oczyść z kawałków mięśni, zważ, masę Ml zapisz w tabeli: Uzysk słoniny i pachwiny do wytopu. Następnie odetnij skórę od płata słoninowego. W tym celu płat pokrój na paski o szerokości ułatwiającej oddzielenie tłuszczu i skóruj. Zważ pokrojony tłuszcz bez skóry z pachwiną i wynik M2 zapisz w tabeli. Otrzymany tłuszcz ze słoniny i pachwiny oraz skórki umieść oddzielnie w pojemniku.
Oblicz wskaźnik uzysku tłuszczu, wykorzystując podany w tabeli wzór. Następnie porównaj obliczony wynik (W - wskaźnik uzysku tłuszczu) z faktycznie otrzymaną z rozbioru masą pokrojonej słoniny ze skórą i pachwiną - M2.
Na podstawie wyników sformułuj wniosek dotyczący masy uzysku tłuszczu (słoniny i pachwiny) z obliczeń i masy uzysku tłuszczu z rozbioru - uzupełnij zapisy we wniosku w tabeli. Zadanie wykonaj zgodnie z zasadami właściwymi dla zawodu oraz z zachowaniem zasad bezpieczeństwa i higieny pracy.
Do wykonania zadania wykorzystaj urządzenia i sprzęt przygotowany na stanowisku pracy.

Czas przeznaczony na wykonanie zadania wynosi 150 minut.

(Aby przeczytać ciąg dalszy artykułu kliknij poniżej CZYTAJ DALEJ)

Strona 76 z 288 << < 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 > >>
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło

Zapamiętaj mnie
Nie pamiętasz hasła?




Pogaduszki
Tylko zalogowani mogą dodawać posty w shoutboksie.

magkrak
23/01/2017 20:36
Chodzi o postać leku
magkrak
23/01/2017 20:35
Hej czy ktoś podejrzewa co może być na praktycznym dla technika farmaceutycznego w terminie 27-30.01.2017 na nowej formie egzaminu?
Kofik04040
23/01/2017 19:21
smileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmiley:upse
t:
olka09
23/01/2017 18:20
hejo smiley jak myślicie co będzie na praktycznych R14 teraz w styczniu 2017 r.?
cryngn
23/01/2017 12:59
JAJCO smileysmileysmileysmiley:upset
:smileysmiley:uh
oh:smiley:sle
ep:smileysmileysmileysmileysmileysmiley
smiley
hannamaz
23/01/2017 12:41
jak myślicie co będzie na praktycznym Z.5 teraz w 2017 r.
sic1000
23/01/2017 12:36
R.o3 styczen 2017 help!!!
Kubus2005
23/01/2017 12:36
hehe pozdrawiam czatowiczów :*
dzikimaciek
23/01/2017 12:31
KOCHAM MATUSZA <3 <3 <3 <3
Kubus2005
23/01/2017 12:31
Dobre
xhbbiesss
23/01/2017 12:30
Karny kutassmiley
martyna_0441
23/01/2017 12:16
ktoś coś z praktycznego A.36 ?? smiley
NieJestemKasjerem
23/01/2017 11:56
siemano! ;D
misiukororowy1
23/01/2017 11:34
@Barti24 skąd masz info że ma być mycie głowy ? smiley Pozdrawiam
Zanettaa
23/01/2017 10:53
Czy wiadomo co było na praktycznym R26...PROSIMY O INFOsmiley
kuszkowska
23/01/2017 10:31
Halo halo miał ktoś już może egzamin praktyczny z a27 ?
babrana
23/01/2017 10:13
POSZUKUJĘ ARKUSZA ZE STYCZNIA 2017 ROKU B33 CZĘŚĆ PRAKTYCZNA
Sebastian1234567
22/01/2017 21:41
Ja mam arkusze z dwóch ostatnich egzaminów B.30
Barti24
22/01/2017 15:46
i powiem wam ze jak ktoś nie chodzil na zajecia to nie zda bo na logike się nie da umyc glowy czy wlosow na opiekunie trzeba się uczyc po kolei czynności jakie sa
Barti24
22/01/2017 15:39
ja będę miał 30 stycznia i podobno ma być mycie glowy czyli wlosow